Publiczna Szkoła Podstawowa im. Przyjaciół Dzieci w Przytyku

 
 
Przytyk ul. Szkolna 3
    26-650 Przytyk
   tel. 48 618 03 52
pspprzytyk@poczta.onet.pl
 

                                  
  • Kontakt

    Publiczna Szkoła Podstawowa
    im. Przyjaciół Dzieci w Przytyku
    Tel: 48 6180352
  • Statystyki

    • Odwiedziło nas: 1270728
    • Do końca roku: 236 dni
    • Do wakacji: 43 dni
  • Kalendarium

    Czwartek, 2024-05-09

    Imieniny: Grzegorza, Karoliny

Menu maj

JADŁOSPIS NA M-C KWIECIEŃ 2024r.

 

JADŁOSPIS NA MIESIĄC Maj 2024r.

LP

 

 

1

06.05.24

Pomidorowa na łopatce wieprzowej b/k z warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną12% z mleka krowiego, koncentrat pomidorowy 30%, liść laurowy, ziele angielskie)

Makaron 80g (mąka makaronowa, pełnoziarnista: pszenna)

Pomarańcze 70g

2

07.05.24

Kotlet schabowy panierowany 120g ( bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda), jajka, )

Ziemniaki 200g

Sur z selera 100g ( skład: seler ,marchew ,por, jogurt naturalny z mleka krowiego, natka pietruszki , majonez Kielecki- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy)

Lemoniada 250ml (cytryna, pomarańcze, jabłka, mięta, cukier 5g)

3

08.05.24

Botwinkowa na udźcu indyczym 450g (skład: woda, udziec indyczy z/k, ziemniaki, botwina, koper, marchew, pietruszka, seler, seler naciowy, por, pieprz ziołowy, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, mąka żytnia, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb razowy 20g (mąka razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, kwas żytni, sól, drożdże, woda)

Rzodkiewka 50g

4

09.05.24

Kaszotto 500g(pierś z kurczaka duszona, (kasz bulgur, cebula, papryka, cukinia, por, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, curry, papryka słodka, olej)

Kompot z mieszanki owocowej 250ml (owoce mrożone, cukier 5g)

 

5

10.05.24

Pulpet rybny gotowany w sosie pomidorowym 200g (Skład: ryba miruna  cebula, kasza manna (pszenica), jajka, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy 30%, zabielany śmietaną  12/% z mleka krowiego, natka pietruszki, mąka ziemniaczana )

Ziemniaki 200g

Surówka wiosenna 100g (  skład: sałata ,ogórek ,pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny z mleka krowiego, sól ,pieprz)

Sok jabłkowy 100% 200ml

6

13.05.24

Kapuściana na łopatce 450ml (skład: woda, łopatka wieprzowa, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, koperek świeży, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną  12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb żytni 25g (mąka pszenna, żytnia, woda, zakwas żytni, drożdże)

Jabłka 80g

7

20.05.24

Szpinakowa na łopatce wieprzowej 450ml (skład: woda, udka z kurczaka z/k, szpinak mrożony, marchewka, pietruszka, seler, por, seler naciowy , sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sok z cytryny, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny  30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia)

Jajko 25g

Gruszki 80g

8

21.05.24

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 220g (skład: woda, pierś z kurczaka, papryka, ananas, mąka ziemniaczana, koncentrat pomidorowy 30%, natka pietruszki, mąka żytnia, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, cebula, czosnek)

Kasza gryczana jasna 120g

Surówka z pekinki 100g (pekinka, kukurydza, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, czosnek, jogurt naturalny z mleka krowiego )

Herbata z cytryną  250ml (woda, herbata czarna, sok z cytryny, cukier 5g)

9

22.05.24

Pieczarkowa na łopatce wieprzowej z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego)

Chleb pszenny  30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Chleb słonecznikowy 20g ( mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika

Marchewka 80g

10

23.05.24

Makaron z mięsem mielonym z indyka 300g  (Skład; makaron, mięso

z indyka, brokuł, cebula,  ser żółty, sól ,pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, wegeta, olej, oregano, koncentrat pomidorowy, )

Kompot z wiśni 250ml (wiśnie mrożone, cukier 5g)

 

 

11

24.05.24

Kotlet rybny, smażony 100g (Skład: ryba dorsz, jajka, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, cebula, olej rzepakowy)

Panierka (mąka kukurydziana)

Ziemniaki 200g

Sur z kiszonej kapusty 130g(kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, olej rzepakowy)

Lemoniada 250ml (cytryna, pomarańcze, jabłka, mięta, cukier 5g)

12

27.05.24

Selerowa na łopatce wieprzowej z warzywami 350ml (skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, marchew, seler, pietruszka, por, seler naciowy, natka pietruszki świeża, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka)

Makaron 120g (mąka pszenna durum)

Banany 100g

13

28.04.24

Sztuka mięsa duszona w sosie własnym 200g (skład: woda, szynka wieprzowa b/k, cebula, natka pietruszki, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, majeranek, papryka słodka)

Kasza gryczana 120g

Surówka z sałaty lodowej 120g (sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypiorek,  sól, bazylia, jogurt naturalny z mleka krowiego)

Herbata owocowa 250ml (herbata czarna, maliny, cukier 5g)

14

29.05.24

Jarzynowa na udkach z kurczaka z ziemniakami i warzywami 450 ml              ( marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy , kalafior, fasolka szparagowa, brokuł, kapusta biała, natka pietruszki, sól, pieprz, wegeta , mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego)

Chleb żytni 20g (mąka pszenna, żytnia, woda, zakwas żytni, drożdże)

Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże)

Jabłka 70g

 

W wyżej wymienionych potrawach znajdują się substancje i produkty powodujące alergie lub reakcję nie tolerancji pokarmowej wg. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENU EUROPIEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 dn. 25 październik 2011r. Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.. Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem trzcinowym lub miodem naturalnym (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) . Do smażenia i surówek  używany jest lej rzepakowy i słonecznikowy.

                                   

 

 

 

Autor: Maria Kawińska