Menu maj
JADŁOSPIS NA M-C KWIECIEŃ 2024r.
JADŁOSPIS NA MIESIĄC Maj 2024r.
LP |
|
|
1 |
06.05.24 |
Pomidorowa na łopatce wieprzowej b/k z warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną12% z mleka krowiego, koncentrat pomidorowy 30%, liść laurowy, ziele angielskie) Makaron 80g (mąka makaronowa, pełnoziarnista: pszenna) Pomarańcze 70g |
2 |
07.05.24 |
Kotlet schabowy panierowany 120g ( bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda), jajka, ) Ziemniaki 200g Sur z selera 100g ( skład: seler ,marchew ,por, jogurt naturalny z mleka krowiego, natka pietruszki , majonez Kielecki- olej rzepakowy rafinowany, woda, ocet spirytusowy, żółtka jaj kurzych, skrobia gorczyca, błonnik owsiany, cukier, sól, regulator kwasowości, kwas mlekowy) Lemoniada 250ml (cytryna, pomarańcze, jabłka, mięta, cukier 5g) |
3 |
08.05.24 |
Botwinkowa na udźcu indyczym 450g (skład: woda, udziec indyczy z/k, ziemniaki, botwina, koper, marchew, pietruszka, seler, seler naciowy, por, pieprz ziołowy, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, mąka żytnia, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego) Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże) Chleb razowy 20g (mąka razowa, mąka żytnia, mąka pszenna, kwas żytni, sól, drożdże, woda) Rzodkiewka 50g |
4 |
09.05.24 |
Kaszotto 500g(pierś z kurczaka duszona, (kasz bulgur, cebula, papryka, cukinia, por, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, curry, papryka słodka, olej) Kompot z mieszanki owocowej 250ml (owoce mrożone, cukier 5g)
|
5 |
10.05.24 |
Pulpet rybny gotowany w sosie pomidorowym 200g (Skład: ryba miruna cebula, kasza manna (pszenica), jajka, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy 30%, zabielany śmietaną 12/% z mleka krowiego, natka pietruszki, mąka ziemniaczana ) Ziemniaki 200g Surówka wiosenna 100g ( skład: sałata ,ogórek ,pomidor, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt naturalny z mleka krowiego, sól ,pieprz) Sok jabłkowy 100% 200ml |
6 |
13.05.24 |
Kapuściana na łopatce 450ml (skład: woda, łopatka wieprzowa, kapusta biała, marchew, seler, pietruszka, por, koperek świeży, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego) Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże) Chleb żytni 25g (mąka pszenna, żytnia, woda, zakwas żytni, drożdże) Jabłka 80g |
7 |
20.05.24 |
Szpinakowa na łopatce wieprzowej 450ml (skład: woda, udka z kurczaka z/k, szpinak mrożony, marchewka, pietruszka, seler, por, seler naciowy , sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sok z cytryny, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego) Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże) Chleb graham 20g (mąka pszenna graham, mąka pszenna, drożdże, woda, sól, mąka żytnia) Jajko 25g Gruszki 80g |
8 |
21.05.24 |
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 220g (skład: woda, pierś z kurczaka, papryka, ananas, mąka ziemniaczana, koncentrat pomidorowy 30%, natka pietruszki, mąka żytnia, sól niskosodowa 1,2g, wegeta natura, papryka słodka, cebula, czosnek) Kasza gryczana jasna 120g Surówka z pekinki 100g (pekinka, kukurydza, rzodkiewka, papryka, szczypiorek, czosnek, jogurt naturalny z mleka krowiego ) Herbata z cytryną 250ml (woda, herbata czarna, sok z cytryny, cukier 5g) |
9 |
22.05.24 |
Pieczarkowa na łopatce wieprzowej z ziemniakami i warzywami 450ml (Skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, pieczarki, seler naciowy, natka pietruszki, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, liść laurowy, ziele angielskie, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego) Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże) Chleb słonecznikowy 20g ( mąka pszenna, mąka, żytnia, woda, drożdże, zakwas żytni, ziarna słonecznika Marchewka 80g |
10 |
23.05.24 |
Makaron z mięsem mielonym z indyka 300g (Skład; makaron, mięso z indyka, brokuł, cebula, ser żółty, sól ,pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, wegeta, olej, oregano, koncentrat pomidorowy, ) Kompot z wiśni 250ml (wiśnie mrożone, cukier 5g)
|
11 |
24.05.24 |
Kotlet rybny, smażony 100g (Skład: ryba dorsz, jajka, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, woda, jajka), sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, papryka słodka, cebula, olej rzepakowy) Panierka (mąka kukurydziana) Ziemniaki 200g Sur z kiszonej kapusty 130g(kapusta kiszona, marchewka, jabłko, cebula, olej rzepakowy) Lemoniada 250ml (cytryna, pomarańcze, jabłka, mięta, cukier 5g) |
12 |
27.05.24 |
Selerowa na łopatce wieprzowej z warzywami 350ml (skład: woda, łopatka wieprzowa b/k, marchew, seler, pietruszka, por, seler naciowy, natka pietruszki świeża, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka) Makaron 120g (mąka pszenna durum) Banany 100g |
13 |
28.04.24 |
Sztuka mięsa duszona w sosie własnym 200g (skład: woda, szynka wieprzowa b/k, cebula, natka pietruszki, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól niskosodowa 1,2g, pieprz, wegeta natura, majeranek, papryka słodka) Kasza gryczana 120g Surówka z sałaty lodowej 120g (sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypiorek, sól, bazylia, jogurt naturalny z mleka krowiego) Herbata owocowa 250ml (herbata czarna, maliny, cukier 5g) |
14 |
29.05.24 |
Jarzynowa na udkach z kurczaka z ziemniakami i warzywami 450 ml ( marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy , kalafior, fasolka szparagowa, brokuł, kapusta biała, natka pietruszki, sól, pieprz, wegeta , mąka żytnia pełnoziarnista, zabielana śmietaną 12% z mleka krowiego) Chleb żytni 20g (mąka pszenna, żytnia, woda, zakwas żytni, drożdże) Chleb pszenny 30g (mąka pszenna, woda, drożdże) Jabłka 70g
|
W wyżej wymienionych potrawach znajdują się substancje i produkty powodujące alergie lub reakcję nie tolerancji pokarmowej wg. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENU EUROPIEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 dn. 25 październik 2011r. Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.. Do potraw używamy soli niskosodowej oraz ziół (dzienne zużycie soli na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 1-2g) . Napoje słodzimy cukrem trzcinowym lub miodem naturalnym (dzienne zużycie cukrów na 1 dziecko 3-6 lat wynosi 7-10g) . Do smażenia i surówek używany jest lej rzepakowy i słonecznikowy.